Säter Mentalsjukhus

En bit in i landet ligger det som en gång var en plats där personer med svåra psykiska problem samlades, den Fasta paviljongen. Längs med den fina sjön Ljustern finns en bit historia som sedan lång tid varit övergiven. Säters sjukhus finns än idag kvar och har avdelningar öppna för viss typ av sjukvård. Längst bort på sjukhusområdet när man har passerat de aktiva delarna skymtar något annorlunda bakom en skogsdunge. Man ser redan på långt håll hur dåligt skick den Fasta Paviljongen är i, då taket har rasat ner och fasaden likaså.

Parkeringen invid den fasta paviljongen har fortfarande kvar de elstolpar som personalen använde för sina personbilar, men även dessa har gått ur tiden och blivit vandaliserade. Det som utmärker detta hus lite mer än resten på området är att det finns galler som täcker varenda fönster runt om byggnaden, samt att bakgården är omringad av en stor betongmur på säkerligen fem(5) meter i höjd. Man kan verkligen se att säkerheten här är betydligt större än vid de andra byggnaderna på området, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på vilka som satt på insidan av murarna.

Säters Övergivna Mentalsjukhus
Känslan att vara här på natten än på ljusa dagen blir lite kusligare.

Entrén ligger mitt på byggnadens ena långsida och väl innanför kan man välja att antingen gå ner en halv våning för att komma till källaren eller en halv trappa upp för att komma till första våningen. Självklart måste man börja med källarvåningen som är mest spännande. Trappan slingrar sig nedåt och putsen från väggarna har lagt sig som ett lager på stegen. Väl därnere är det mörkt, de fönster som finns är inte alls stora. Här löper en lång korridor genom källarvåningen tillsammans med en hel del rör och ledningar. Det mest intressanta här nere är nog duschutrymmen, som troligtvis användes av personalen på plats. Annars finns inte så mycket mer än massa skrot och elledningar. Lika bra att fortsätta upp en våning.

Väl uppe på första våningen i den fasta paviljongen finns ett rum med direkt anslutning till den sluss som man måste passera för att ta sig till huvudkorridoren på våningen. Just det här rummet har vid flera tillfällen blivit inrett med bl.a säng, tavlor och dockor, precis som att någon hälsar på rätt ofta. Men förmodligen är det bara folk som tycker om att skrämmas, men vad vet jag. Här ligger också massvis med tidningspapper på golvet från lång tid tillbaka då mentalsjukhuset var igång. Troligtvis har tidningarna används som tapet då vissa tecken tyder på det. Väl in genom slussen och ut i korridoren som löper genom våningen, en mäktig syn, precis som det skulle kunna se ut i en skräckfilm. Ett tjugotal dörrar som hör till patientrummen står på vid gavel och färgen på väggarna har torkat och fallit till backen. Att stå här en höstkväll med både regn och blåst ger verkligen en kuslig känsla.

Säters Mentalsjukhus
Synd att klottrare har hittat hit ,annars vore detta en häftigare plats. Det är lite kusligt här på de undre planet i Mentalsjukhuset
Säters Fasta Paviljong, Säters Mentalsjukhus
Badrummet ,med karet i mitten. Var detta för att personalen snabbt skulle få kontroll på någon patient som fick för sig att göra någonting dumt kanske?

 

Vägen upp mot andra våningen är inte den säkraste, puts och tegel har rasat från väggarna och fyller upp trappstegen. Våningen är nästan identisk med den första om man ser till utformningen av den långa korridoren och alla dess rum som löper längs med. Ett utav de rum som väckte mest uppmärksamhet var det rum där ett ensamt badkar var placerat i mitten, säkerligen det rum där patienterna fick tvätta sig. Dock under sträng uppsikt. Även här på denna våning är det mesta vandaliserat och förstört. Det kändes inte som att någon ruta var hel på byggnaden.

För att ta sig upp på den vindsvåning som tidigare funnits tog man trappan ytterligare en våning. Tyvärr så blev vindsvåningen kraftigt förstörd i en brand för några år sedan. Nu är skaderisken överhängande om man skulle vara nyfiken nog att titta på det lilla som finns kvar av utrymmet. Takplattor ligger på utbrända bjälkar som hotar att rasa ner och även ner på marken runt om den övergivna byggnaden. Man får verkligen passa sig för att stå nära fasaden när man besöker platsen, om man nu inte vill ha tegel över sig.

Mentalsjukhuset invigdes

Säters mentalsjukhus har funnits under lång tid och haft ett stort antal patienter. Sjukhuset öppnades 1912 och var då ett av Sverges största och modernaste mentalsjukhus då hela området bestod av 37 byggnader. Det finns fortfarande aktivitet på området ,men inte alls i samma utsträckning som det en gång var.

Att sjukhuset placerades just här beror mest på det natursköna läget. När man planerade att bygga mentalsjukhuset så stod det mellan att placera det där det nu står eller i Slätta ,en bit utanför Falun.

Säters Mentalsjukhus
Ett av alla rum ,samma storlek och allt ser lika dystert ut överallt.

Under årens lopp så har olika byggnader rivits och vissa har tillkommit. Den fasta paviljongen har stått sedan det öppnades 1912 och det är just i detta hus man hade plats för dom farligaste och oroligaste patienter.

Tyvärr så börjar byggnaden bli ganska gammal och många tecken börjar synas. Fasaden har på många ställen börjat rasa ,samma med taket och andra delar runt om. På insidan så har nästan all färg på väggar och tak flagnat och torkat sönder. Så det är inte en riktigt säker plast längre. Huvudentrén har man en gång i tiden bommat igen med tanke på säkerheten ,men besökare som har kommit dit efter har hittat nya vägar in från olika håll. Även skadegörelse förekommer på olika håll i byggnaden.

Ena trapphuset ,till vänster upp till taket. Väl uppe på taket har det brunnit och hela våningen är raserad. Rasrisken är stor.

Det övergivna mentalsjukhuset
Ta gärna en titt på det övergivna mentalsjukhuset som är lite större än Säters fasta paviljong och som faktiskt var lite obehagligt att beträda insidan hos.
Så här ser dom flesta rum ut. Tapeten har lossnat på dom flesta ställen och fönstren är trasiga.
Så här ser dom flesta rum ut. Tapeten har lossnat på dom flesta ställen och fönstren är trasiga.
 Säters Mentalsjukhus
Säters mentalsjukhus
Dom duscharna som fanns inklämda i källaren. Kanske var till personalen som jobbade här ,eller till dom boende.
Säters Mentalsjukhus
När man kommer in från entrén så är det detta man ser. Stort rum rakt på och
till vänster finns ett rum med toalett och någon sorts reception.
Säters Mentalsjukhus
Toaletten vid receptionen. Färgen man valde var ganska stark ,men det var väl modernt på den tiden då det byggdes eller renoverades.
Säters Mentalsjukhus
Rummet bredvid toan på första plan. Tapeter och tidningspapper som suttit under tapeten är det ni ser i högar på golvet
Säters Mentalsjukhus
Storleken på rummen varierar.
Säters Mentalsjukhus
Och korridoren som sträcker sig genom våningen är stor och smutsig. Här ser man också hur taket har börjat vittra sönder och samma vad det gäller väggarna. Tillsammans med klottret och glassplittret på golvet gör att man måste titta lite extra vart man sätter fötterna.
Säters Mentalsjukhus
Ett större rum ,kanske använt som matsal eller liknande?
En annan vy av det rum som är ovanför.
En annan vy av det rum som är ovanför.
Säters Mentalsjukhus
Klinkerplattorna i golvet ligger i småbitar runt om i hela huset. Innanför dörrarna finns rummen till dom som låg inlagda in gång i tiden.
Säters Mentalsjukhus
Och större än såhär var dom inte. kraftigt galler och tjockt glas som skydd.
Toaletten utanför vårdrummen. Ett fågelbo och äggskal hittades i toaletten ,men vet inte om det syns så tydligt.
Toaletten utanför vårdrummen. Ett fågelbo och äggskal hittades i toaletten ,men vet inte om det syns så tydligt.
Samma med all vandalism ,men sånt kommer man aldrig ifrån verkar det som..
Samma med all vandalism ,men sånt kommer man aldrig ifrån verkar det som..

Säters Mentalsjukhus

Säters Mentalsjukhus
Säters Mentalsjukhus
Den långa korridoren som löper genom sjukhusets våningar. Våningarna ser nästan identiska ut gällande utformning.

Säters Mentalsjukhus
Säters Mentalsjukhus

Strömbrytare.
Strömbrytare.
Vissa partier i huset är verkligen slitna ,som här där bruket som täckt väggarna har släppt.
Vissa partier i huset är verkligen slitna ,som här där bruket som täckt väggarna har släppt.

2 Comments

  1. Var där igår. För att komma in måste man antingen klättra över en minst 3 m hög betongvägg eller krypa in genom ett gammalt källarfönster eventuellt ventilationslucka med tanke på att man behövde åla sig på mage. Mycket är förstört. Finns 1 badkar kvar, resten av porslinet i byggnaden är krossat. Hittade massvis med satanistsymboler, ouilja boards och stearinljus, det är definitivt nån som kommer hit regelbundet..

    • Jo det är verkligen halvdåliga ingångar till huset idag. Tråkigt att så mycket förstörs, finns inte alls mycket som är helt i den byggnaden längre.. Som du säger ,välbesökt är det iallafall på många sätt!

Leave a Comment