Gålå Camping

En gång i tiden blomstrade denna camping och turister från delar av landet passerade denna fina plats. Ett motorvägsbygge i campingens direkta närhet medförde att antalet campare minskade till den grad då ägaren blev tvungen att avsluta verksamheten. Efter många år väntar dock en helt ny vändning för platsen.

Vid Gålåviken beläget invid riksväg 332 tornar en stor gräsyta upp mellan bropelarna där den gamla campingen var belägen. Gräset är meterhögt och omsluter de gamla stugorna som står utmed fastighetens gräns. Grusvägen in på området syns väldigt svagt i i det höga gräset och skräp från stugorna ligger utsprida efter vandalismen som länge pågått. Det som förr beskrevs som “Norrlands riviera” blev ett tillhåll för uteliggare och vandaler.

Gålå camping
Den gamla campingen där de små stugorna stod och förföll.

Under sina glansdagar var campingen ofta välbesökt av glada turister som njöt av den härliga utsikten in över Ångermanälven. Höga kusten har alltid varit ett fint område och från denna camping fanns sevärdheter på nära avstånd. Campingen byggdes på 1960-talet var från en början planerad att endast erbjuda platser till husvagnar och tält. Efter en tid togs beslut att bygga 19 mindre stugor på området av dåvarande ägaren och det var nu som verksamheten fick fart på riktigt. Under sommarhalvåret var det ständigt nya besökare som klev in på området (Wigren, 2019).

Läs även: Hålahults sanatorium

Grundaren sålde campingen år 1976 till nya ägare och det blev snart märkbart att verksamheten på området blev allt sämre. Turisterna som tidigare checkat in vid Gålå hade istället börja söka sig till andra campingplatser. Omläggning av motorvägen och invigning av Högakustenbron i mitten på 1990-talet var  droppen för denna plats. Avståndet till campingen från den nya motorvägen gjorde att campingen hamnade i glömska. Längs den nya motorvägen öppnade andra campingar som lockade turisterna. Sedan 1998 har verksamheten stått still och det är sen dess som naturen har fått tagit över (Wigren, 2019).

Gålå camping
I en av stugorna vid den gamla campingen fanns mängder av skräp.
Nya Gålå Camping

År 2017 fick den övergivna campingen en ny ägare som hade stora ambitioner för området. Under första sommaren hade deras entusiasm resulterat i en väldigt stor upprensning på området. De förfallna stugorna forslades bort och vegetation klipptes på området.  borta och det ovårdade gräset är klippt. Några av stugorna behölls och renoverades av nya ägarna. Öppningen av den Nya Gålå Camping var planerad att ske 2018 men efter ett sent godkännande av länsstyrelsen kan detta komma att ske något senare än planerat (Wigren, 2019). De nya ägarna har som mål att återställa campingen till en lugn plats i det annars hektiska samhället där vi lever. För att utveckla campingen till gästernas behov och önskemål har ägarna rådfrågat vad som saknas och vad som kan göras bättre. Genom detta förhållningssätt kan campingen optimeras på bästa sätt (Gålåcamping, u.å)

Uppdaterad 20230108

Referenslista

Gålå Camping. (u.å) http://www.galacamping.se/

Wigren, O. (2019). Nu är det äntligen dags för nyöppning av legendariska Gålå camping. https://www.olofwigren.se/nu-ar-det-antligen-dags-for-nyoppning-av-legendariska-gala-camping/

Leave a Comment