Gålå Camping

En gång i tiden blomstrade campingen riktigt ordentligt och turister från stora delar av landet passerade denna fina plats. Ett motorvägsbygge gjorde att attraktionen hit minskades drastiskt och tillslut blev man tvungen att slå igen. Nu väntar dock en helt ny vändning.

Vid Gålåviken beläget invid riksväg 332 tornar en stor gräsyta upp mellan bropelarna där den gamla campingen var belägen. Gräset är meterhögt och omsluter de gamla stugorna som står utmed tomtens gräns. Grusvägen in på området syns endast väldigt svagt i i det höga gräset och skräp från stugorna ligger utspritt efter vandalismen som pågått länge utan något stopp. Det som förr beskrevs som “Norrlands riviera” blev ett tillhåll för uteliggare och vandaler.

Under sina glansdagar var campingen ofta välbesökt av glada campingmänniskor som njöt av den härliga utsikten in över Ångermanälven. Högakusten är en väldigt fin plats och från denna plats har man nära till många sevärdheter. Från en början var denna camping tänkt till husvagnar och tält men sedan togs beslut att bygga 19 stugor på området av dåvarande ägaren och det var då som verksamheten började gå riktigt bra. Under sommarhalvåret var det ständigt nya besökare som klev in på området.

Läs även: Hålahults Sanatorium

Campingen såldes 1976 till nya ägare och snart märktes det att verksamheten på området började bli sämre. Besökarantalet minskade och sökte sig istället till andra campingplatser. När Högakustenbron stod klar i mitten på 90-talet var det droppen för denna plats. Avståndet var för långt hit från den nya fina vägen och tillsammans med att andra campingplatser lockade glömdes Gålå bort helt. Sedan slutet på 90-talet har verksamheten stått still och det är sen dess som naturen har fått tagit över.

Nya Gålå Camping

Sedan bara något år tillbaka har den övergivna campingen köpts upp av en ny ägare som har stora ambitioner för området. Redan nu har deras entusiasm resulterat i en väldigt stor upprensning på platsen där allt bråte är borta och det ovårdade gräset är klippt. Några av stugorna finns fortfarande kvar och en renovering av dem är planerad. Öppning av den nya campingen var planerad att ske 2018 men efter ett sent godkännande av länsstyrelsen kan detta komma att ske 2019.

Källor:
 http://www.galacamping.se/
 https://wigges.wordpress.com/tag/sandobron/

Leave a Comment