Scroll to Content

Den övergivna villan

Efter ett besök vid en större berganläggning fick vi syn på denna fastighet intill landsvägen som såg ut att förfalla. Vid närmare anblick såg vi att ytterdörren stod på vid gavel och tomtens dåliga skick. Byggnaden hade fortfarande en förhållandevis hel och fin fasad där färgen fortfarande satt kvar.

Vi började med att sticka in huvudet lite försiktigt innanför ytterdörren och ropade för att höra om någon ägare fanns inom räckhåll, dock utav svar. Några ytterligare steg in i hallen fick vi en överblick av den nedre våningen som var tömd på majoriteten av inredningen, bortsett från ett par soffor och köksdetaljer. Det var förvånansvärt fint på insidan med tanke på att de flesta övergivna byggnader omgående blir vandaliserade.

Skräcktankar

På den nedre våningen fanns det fyra rum och en hall. Med tanke på att huset byggdes under en tid med andra strukturer var det för oss lite oklart med fördelningen rummen. En toalett fanns inte i huset utan endast ett utedass en bit bort på tomten. I det rum som troligtvis varit kök fanns en lucka i golvet som vi upplevde lite mystisk. Några tankar for genom huvudet som refererade till olika skräckfilmer. Försiktigt öppnade vi luckan och fick se en stege leda nedåt i mörkret.

Läs även: Säters Mentalsjukhus

Till den övre våningen fanns endast en enkel stege till hjälp. På grund av att ytorna inte var inklädda med varken isolering eller innerväggar kunde vi dra en slutsats om att utrymmet troligtvis endast använts till förvaring. När vi kom upp på stegen och fick en blick in mot utrymmet var det första vi såg ett par fåtöljer samt ett mindre bord intill fönsterpartiet på ena kortsidan.

Det kändes lite som ett hus taget från en skräckfilm gällande den övre våningen. Placeringen av fåtöljerna kändes inte naturligt och de passade inte in. På en av takbalkarna fanns ett rep fastknutet vilket ledde till funderingen om att någon hängt upp det på skämt eller inte. Under repet fanns några mörka fläckar intorkade, vilket ledde till ytterligare funderingar. Att se detta i en övergiven byggnad leder ofta till olika spekulationer.

Övergiven, övergivet hus
Framsidan på huset. Ytterdörren står på glänt och en näst intill obefintlig infartsväg leder fram till den.
Övergiven, övergivet hus
Väl inne i husets bottenplan fanns ett fåtal rum. Detta var troligtvis köket med tanke på matlagningsutrustningen.

Övergiven, övergivet hus
En ensam soffa i ett skonsamt skick fanns kvar i ett av rummen, tidigare troligtvis nyttjat som vardagsrum.
Övergiven, övergivet hus
En annan vinkel på soffan och en del av den öppna spisen. Det andra rummet i bild är köket.
Övergiven, övergivet hus
En fin eldstad i tegel som fortfarande har veden kvar.
Övergiven, övergivet hus
Det fanns flertalet eldstäder i detta hus. Tre stycken som skulle värma upp de olika rummen.
Köket och den mystiska luckan i golvet. Här fick man direkt fram tankar från olika skräckhistorier där folk blivit kvarlämnade i källaren.
Köket och den mystiska luckan i golvet. Här fick vi direkt fram tankar från olika skräckhistorier där kvarlevor blivit hittade i källaren.
Övergiven, övergivet hus
Det var inte alls mycket vandalisering på detta hus. Detta trasiga fönster kan möjligtvis vara det enda, vilket kan ha förorsakats av en fågel som flugit in.
Övergiven, övergivet hus
Fåtöljerna på övervåningen som troligtvis stått tillsammans med soffan där nere.

Uppdaterad: 230306

2 Comments

Leave a Comment