Kalixlinjens hemlighet

Sverige hade en gång i tiden ett av väldens bästa och modernaste kustartilleri. Ett stort antal anläggningar byggdes längs kusterna tillsammans med pjäser (kanoner) på hjässan av varierande storlek för att snabbt kunna slå ut fienden om dom kom via fartyg eller flyg. När kalla kriget drog igång visste man inte alls vad som skulle ske och man ville därför bygga upp det svenska försvaret mot ett eventuellt anfall. Det man befarade var att Sovjet skulle försöka ta sig in i landet och för att försäkra sig om att fienden inte skulle kunna skada våran egendom så byggde man ett antal “linjer” där ett stort antal fort ,bergrum och mindre fortifierade konstruktioner skulle slå tillbaka med artillerield.

 Bergrummen

Det byggdes ett 30tal anläggningar likt denna som utrustades med gränser för stötvågor och gaser.
För att kunna hålla pjäsen igång behövs stora utrymmen för ammunition och bekvämligheter för personalen som ska kunna jobba och bo därnere en längre tid om kriget skulle komma.
Förläggningar finns tillsammans med kök/matsal ,toaletter och duschutrymmen. Man har också en hjärna i varje anläggning ,nämligen en stridsledningscentral. Därifrån ska all information passera och ny information ska ges ut om hur pjäserna ska skjuta.
Reservkraft och egenborrad brunn som förser personalen med rent vatten är ett måste för att kunna överleva.
Efter försvarsbeslutet år 2000 lades majoriteten av anläggningarna ner ,men ett fåtal har bevarats som bl.a museum.

Förbudsskylten

När asfaltsvägen övergick till en simpel grusväg tillsammans med en förbudsskylt så kunde man ana att man var på rätt spår mot någonting spännande. Man kände att vägen gick uppför men inte överdrivet mycket. Efter en stund möts man av en bom bara en bit från bergets topp och jag började tvivla på att jag hade kommit rätt. Efter ytterligare några hundra meter uppför så dras blicken mot någonting som inte riktigt smälter in i naturen. Men nu förstod jag iallafall att jag hittat det jag sökt efter. Två stora pjäser breder ut sig på bergets hjässa tillsammans med två kamouflerade ingångar med ett tjugotal meter ifrån varandra. Förväntningen var ett inslag längs bergets sida som dom tidigare anläggningar jag besökt har.
Trappan från första grinden leder ner till stötvågstunneln tillsammans med några stötvågsdörrar utplacerade. För att komma in i anläggningen måste man passera ett par slussar som ska hjälpa till att sanera mot olika gifter som man har utsätts för. Väl inne i “huset” som man gjutit av betong finns fyra våningar vilandes i fjädrar som ska reducera kraften från en attack.
Den här anläggningen byggdes på 50-talet då startskottet för många hemliga byggprojekt påbörjades. Den här finns placerad längs kusten och skulle skydda samt fördröja fiendens väg in i landet. Sista övningen här hölls 1994 och bara några år senare avvecklades verksamheten från berget. Pjäserna till batteriet kommer från HMS Fylgia.
I dagsläget ägs Siknäs batteri av en förening som i första hand vill driva museiverksamhet med arrangerar också visningar här inne. Just nu är det grupper på minst 10 personer som ligger i fokus ,men i framtiden kommer dagliga visningar att äga rum. Här finns också konferensrum för dom vill diskutera i fred i en häftig miljö. Anläggningen kommer också att inredas i dom flesta rum precis som det såg ut när militären brukade fastigheten. Logement finns för dom som vill spendera en natt bakom dom bastanta dörrarna.
Öppet: juni – augusti varje onsdag – söndag kl 11.00 – 16.00. Guidning varje hel timme.
Övrig tid: ring 070-5375500 eller 070-4402900.
Entre: 60,00 vuxna, 40,00 ungdomar, barn gratis, familjer två vuxna och två barn 150,00.
Grupper/företag: begär offert.
Bokning:
Utan den gröna lampan kommer man inte in i berget. Säkerheten kommer i första hand. Här är stötvågsslussen.
 
Inslaget till berget i bakgrunden tillsammans med ventilationen som tittar upp ur marken. Luften tas in på många ställen och gamla luften trycks ut.

 
Del av stötvågstunneln med ingången till anläggningen närmast till höger. Riktigt rå känsla att bevittna tjockleken på dörrarna samt väggarna runt om. Till vänster finns förråd och likaså dörren längst bort.
.
Gasslussen är den sista säkerhetsgränsen innan man når huset.
Entréplanet erbjuder kök ,matsal och en massa smårum av olika funktion. Dusch och toalett finns på varje våning.
 
Längst ner i berget ,en bra bit under markytan så finns Stridsledningscentralen gömd.
 
Den har istortsätt alla instrument och inredning kvar som det såg ut när anläggningen var i bruk.
 
Logement med plast för flera hundra personer fanns tidigare. Just nu får man endast sova 30 stycken samtidigt i berget p.g.a säkerheten.
 
Genom att spara plats så tryckte man ihop så många sängar som möjligt på höjden. Synd att den som sov högst upp inte fick värst mycket plats ovanför huvudet.
 
En del av hygienutrymmet på en av våningarna.
 
Köket och all dess utrustning. Till vänster finns luckan där maten serverades.
 
Det säkraste konferensrummet du kommer hitta på länge. Här kan man verkligen sitta i lugn och ro.
 
Ammunitionsrummet närmast i bild och krutrummet längre bort. Luckorna i väggen går direkt in till pjäsen.
 

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *