Bergrummet i Skellefteå

 

Utformningen av ledningscentraler

Civilförsvaret behövde precis som krigsmatken en skyddad plats att kunna spendera tid i utom fara för bomber och stridsgaser. Man byggde därför skyddade anläggningar runt om i hela landet där man i krig skulle styra samhällets viktigaste funktioner.

Det fanns givetvis olika storlekar på dessa anläggningar och skyddsklassen som anläggningarna byggdes med kunde också variera kraftigt. Dem kunde förläggas nära till en stad eller till och med inne i staden då dem arbetande var tvungna ta sig dit snabbt. Platserna där anläggningarna byggdes på är oftast maskerad från vägen, men undantag finns alltid.

Det de flesta ledningscentralerna har gemensamt är egenborrad djupbrunn med vatten samt reservkraftverk som var tänkta att driva anläggningen med el om det ordinarie elnätet slogs ut. Skydd mot EMP (elektromagnetisk puls) finns också i vissa modernare anläggningar då man klädde in hela anläggningen i stål för att motverka att elektroniken skulle slås ut.

 

Bergrum Skellefteå
En stor och mörk stötvågstunnel öppnar upp sig och välkomnar en in i anläggningen.

Många av landets ledningscentraler ligger skyddade djupt ner i Sveriges urberg och byggdes för att tåla en kärnvapenladdning med nära träff, men naturligtvis finns undantag. I många fall byggdes dessa med en lång stötvågstunnel där tryckvågen från bomben skulle slå ut sig själv. Anläggningen i fråga konstruerades ofta tvär vinkel åt antingen vänster eller höger, men undantag finns. Väl därinne fanns en stötvågsgräns samt gasgräns som bestod av flertalet dörrar med olika funktion som man var tvungen att passera innan man kunde kliva in i den skyddade delen av berganläggningen. Vissa berganläggningar byggdes ståendes men även hängandes på fjädrar för att motverka skakningar från berget vid detonation.

“Som utgångspunkt för sina petitaframställningar för budgetåren 1952/53 och 1953/54 har Civilförsvarsstyrelsen framlagt en utbyggnadsplan för avseende bl.a ett 100-tal fullträffsäkra Ledningscentraler.”

Fanns inte dugligt berg i närheten grävde man helt enkelt en stor grop i marken och konstruerade ett betonghus (“bunker”) med samma likvärdiga skydd mot bomber och stridsgaser som ett bergrum hade.

Nuförtiden har dom flesta ledningscentraler tagits ur bruk p.g.a att hotbilden sett annorlunda ut men även för att kostnaderna att driva dessa anläggningar är ganska stora. Många centraler har på auktion sålts till privatpersoner och/eller företag som vill driva sin egen verksamhet därinne. Det finns dock fortfarande exempel som fortfarande är aktiva och som skall fungera med sin ursprungliga funktion.

.http://glomdhistoria.se/project/civilforsvarets-ledningscentral-leoparden/

Mer info kommer.
Hemligt bergrum
Denna ingång ligger diskret ute i skogen. Innanför dörren börjar den stötvågstunnel som sedan mynnar ut i den andra ingången.

 

 

 
Hemliga bergrummet
Stämningen i tunneln är rätt häftig med allt ljus som studsar mot dom kala bergväggarna.
Störvågsgräns
Första passagen påväg in i skyddet. Ett antal dörrar senare är man inne i anläggningen och ingenting påminner om att man är långt under marknivå längre.
Logement Bergrum
Alla dessa rum har olika funktioner. Här finns logement ,matsal ,kök och självklart dom viktiga utrymmen där verksamheten styrdes från.
 
Toalett Bergrum
Anläggningen är också självförsörjande med vatten ,avlopp och elkraft. Om elnätet till staden skulle slås ut så kunde berget hållas igång med egen kraft och ha förnödenheter stora för att klara ett antal veckor i isolering från omvärlden.

 

Klassrum Bergrum
Ett av dom häftigaste “klassrum” som jag har sett.
Stötvågstunnel Bergrum
Stötvågstunneln som vid detta tillfälle fått ta emot bråte och skräp.
IMG_8437text
IMG_84271
Leave a Comment