Bergrummet

Civilförsvarsstyrelsen behövde precis som militären ett skyddat ställe att kunna spendera tid i utom fara för bomber och gaser. Just därför byggde man skyddade anläggningar runt om i hela landet där man skulle i krig kunna styra samhällets viktigaste funktioner.

Det finns givetvis olika storlekar på sådana anläggningar och skyddsklassen som anläggningarna har kan också variera kraftigt. Dom ligger/låg också nära till staden eller tillochmed inne i staden då dom arbetande måste kunna ta sig dit snabbt. Men platsen där dom byggdes på är nästan alltid skymd från vägen för att vara osynlig ,men undantag finns alltid.

Men det dom flesta anläggningarna har gemensamt är egenborrad brunn med vatten samt reservkraftverk som ska driva anläggningen med el om övriga elnätet slås ut. Skydd mot EMP finns också i vissa modernare anläggningar då man klädde in hela anläggningen i stål för att motverka att elektroniken skulle slås ut.

Många modernare LC ligger skyddade djupt ner i Sveriges urberg och ska tåla en kärnvapenladdning med direktträff ,men naturligtvis finns undantag. Ofta hade man en lång tunnel som tryckvågen skulle slå ut sig själv i ,medans anläggningen byggdes i tvär vinkel åt antingen vänster eller höger. Väl därinne fanns en gassluss man var tvungen att passera innan man kunde kliva in i den gjutna byggnaden ståendes på fjädrar för att motverka skakningar från berget vid detonation.

 Finns inte berg i närheten så grävde man helt enkelt en stor grop i marken och byggde en bunker med samma likvärdiga skydd mot bomber och gaser som ett bergrum hade.

Nuförtiden så har dom flesta ledningscentraler tagits ur bruk p.g.a att hotbilder ser annorlunda ut idag ,och även för att kostnaderna för att driva dessa anläggningar är ganska dyrt. Många centraler säljs på auktion till privatpersoner eller företag som vill driva sin egen verksamhet därinne ,men det finns fortfarande ett par som fortfarande är aktiva.

Den här anläggningen ligger placerad långt ut i skogarna precis som många andra av samma slag. Inslagen (ingångarna) till berget ligger beläget bort från staden sett för ett extra skydd ifall bomben skulle sprängas i stadens centrum. “Huset” som finns byggt inuti berget är två våningar hög och har nästan samma utformning som dom flesta Ledningscentraler som byggdes.

Mer info kommer.
Hemligt bergrum
Denna ingång ligger diskret ute i skogen. Innanför dörren börjar den stötvågstunnel som sedan mynnar ut i den andra ingången.

 

Hemliga berget
En stor och mörk tunnel öppnar upp sig och välkomnar en in i anläggningen.

 

 
Hemliga bergrummet
Stämningen i tunneln är rätt häftig med allt ljus som studsar mot dom kala bergväggarna.
Störvågsgräns
Första passagen påväg in i skyddet. Ett antal dörrar senare är man inne i anläggningen och ingenting påminner om att man är långt under marknivå längre.
Logement Bergrum
Alla dessa rum har olika funktioner. Här finns logement ,matsal ,kök och självklart dom viktiga utrymmen där verksamheten styrdes från.
 
Toalett Bergrum
Anläggningen är också självförsörjande med vatten ,avlopp och elkraft. Om elnätet till staden skulle slås ut så kunde berget hållas igång med egen kraft och ha förnödenheter stora för att klara ett antal veckor i isolering från omvärlden.
 

Klassrum Bergrum
Ett av dom häftigaste “klassrum” som jag har sett.
Stötvågstunnel Bergrum
Stötvågstunneln som vid detta tillfälle fått ta emot bråte och skräp.
IMG_8437text

IMG_84271

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *