Scroll to Content

Vattenverket

Det är inte ofta som vattenverk förekommer djupt nere i ett berg ,men när man måste skydda verksamheten mot krig och attacker så är detta den enda lösningen.

När det var som oroligast vid andra världskriget så byggdes många olika anläggning runt om i landet som skulle stå emot lite tyngre vapenattacker ,precis som denna. Detta rum byggdes ursprungligen för att användas enbart av militären i ofred. Tillsammans med detta vattenverk så finns en stor reservoar insprängd i berget intill denna.

Efter att ha åkt en stund på en större landsväg så svänger man in på en liten mindre väg som slutligen tar en till bergrummet. Det som är spännande nu är att allt är retuscherat från karttjänster ,tillochmed vägen som leder till anläggningen. Granne med detta rum finns nämligen ett till par hemligheter som brukas än idag och även dom är utsuddade. Efter en stunds åkande i skogen kommer man fram till ett litet hus som agerar bl.a kontrollrum åt verket. Långt innan man kommer fram till huset har kamerorna redan registrerat och sett vem som är på ingång mot anläggningen ,rätt spännande känsla.

Ingångstunneln i berget är stor nog för att en mindre lastbil ska kunna vända därinne. Även tunneln är konstruerad och sprängd i vinklar och med olika fickor som ska ta upp stötvågor från olika laddningar som sprängs utanför.

När man väl kommer in i själva huset i berget så finns allt man behöver om det befintliga elnätet skulle slås ut. Verkstad och olika utrymmen finns för personalen som jobbar här. Verket har kapacitet att försörja nästan 54.000 personer med vatten/dag om man räknar på 180/person. Den kapaciteten är rätt stor med tanke på om enbart militären skulle använda vattnet som kommer härifrån.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment