Scroll to Content

Västerås – Hässlö

Ett skyddsrum beläget på området runt en gammal flygflotilj som ligger hyfsat dolt. Det finns två ingångar till skyddet med tre ståldörrar vardera som agerar stötvågsdörr och gasdörr. Ingångarna är riktade från riskområdet för att inte dörrarna ska ta emot den största smällen. Väl inne i bunkern så sammanlänkas dom två rum som finns av en öppning i mitten av rummen.

Ovanför den gjutna betongbunkern ligger stenpartier främst för bättre skydd samt för ett bättre kamouflage och ett mer naturligt utseendeNågra rostiga ventilationsrörbunkerns hjässa sticker upp ur gräset. Där skulle friskluften tillsättas till skyddet med hjälp av ventilationsaggregat nere i bunkern. Väl inne i bunkern finns övertrycksventiler som ska öppna sig om trycket blir för högt. En övertrycksmätare fanns troligtvis monterad förut som visade trycket.

I taket finns några lamor av gammal variant som är typiskt för tiden då andra världskriget varade. Överlag så är det ett bra skick på denna plats och vandalerna har inte hittat hit riktigt än, som tur är.

Västerås bunker
Den vänstra ingången med stötvågsdörren som ska ta upp den värsta smällen.. I korridorens slut finns en gasdörr samt en till gasdörr efter en tvär högersväng. Höjden på korridoren är säkert inte mer än 170cm hög innan man kommer in i själva utrymmet.
Västerås Bunker
Taket är gjutet i en båge för att kunna tåla mer påfrestningar än om det skulle vara ett “rakt” tak som på vanliga hus te.x. Andra delen av skyddet fortsätter på andra sidan öppningen som ses i väggen. Här är takhöjden stor nog att man kan stå raklång.
Västerås bunker
Totalt finns tre dörrar för att komma in i skyddet varav den sista är en gastät variant som skulle hålla stridsgaserna borta.
Västerås Bunker
En närmare titt på gasdörren som är något sliten efter alla dessa år.
Västerås bunker
Ingången till ena rummet rakt fram i bild tillsammans med övertrycksventilen som sitter monterad på väggen rakt fram. Det som glänser i taket är vattendroppar ,ganska fuktigt här inne.
Västerås bunker
Den högra ingången till skyddet ligger väl dolt bakom vegetationen.

Leave a Comment