Kalixlinjens museum är ett historiskt museum beläget i Norrbotten som fokuserar på att bevara och visa upp Kalixlinjen, vilken bestod av en mängd försvarsanläggningar byggda främst under kalla kriget. Kalixlinjen, en av Sveriges försvarslinjer mot öst, sträckte sig från Bottenviken vid Kalix upp till Torne älv vid finska gränsen och var tänkt att förhindra invasioner från öst.
1. Museet ger en inblick i Sverige under andra världskriget och det kalla kriget, med inslag av den dåvarande svenska säkerhetspolitiken. Här kan besökare se bunkrar, stridsvärn och annan militär utrustning från perioden, och få en djupare förståelse för de militärhistoriska aspekterna av kalla kriget samt Sveriges försvarsförberedelser. Utställningarna innehåller också personliga berättelser och dokumentation från dem som arbetade på linjen. Museet är inte bara för militärhistoriska entusiaster utan besökare i alla åldrar kan delta genom att klättra in i fordonen eller bevittna de tidstypiska uniformerna. Dessutom erbjuder museet tillgång till föremål och dokumentation för att skapa en bredare förståelse av den tidens samhällsberörda försvarsåtgärder och kalla krigets inverkan i norra Sverige.
Museet erbjuder guidade turer och pedagogiska aktiviteter för att illustrera både vardagen för de som bemannade linjen och teknologin som användes. Kalixlinjens museum fungerar som en viktig påminnelse om Sveriges militärhistoria och det politiska klimat som rådde under en spänd tid i världshistorien.
2. Utställningsområde
2.1 Byggnader och utställningar
På museiområdet finns flera byggnader som en gång användes under Kalixlinjens aktiva tid. Dessa byggnader har museet antingen fått som donationer eller förvärvat, och de har omsorgsfullt transporterats och återuppförts här för att bevaras till eftervärlden. I några av byggnaderna visas nu utställningar med utrustning och material som användes under beredskapstiden och kalla kriget. Museet har dessutom ett omfattande lager av ytterligare historiskt material, som vi hoppas kunna katalogisera och tillgängliggöra både för besökare på plats och digitalt. Detta är ett omfattande projekt, och som ideellt museum menar ägarna att de inte förutspå exakt hur lång tid det kommer att ta att fullfölja – men att arbetet fortsätter för att göra samlingen tillgänglig för alla intresserade (Kalixlinjens museum, u.å).
Läs även: Kalixlinjens hemlighet – Siknäsfortet
Under beredskapsåren spelade förströelse en avgörande roll för att upprätthålla soldaternas moral, och beredskapsbiografer och lokalrevyer användes flitigt för att skapa en positiv atmosfär. På museet finns en charmig biografsalong med en scen som är designad i tidstypisk stil och fångar känslan av dessa år. Scenen och salongen fungerar som en plats för utställningsyta för material från beredskapstiden, där de visar tidningsurklipp, historiska dokument och bilder som berättar om hur viktig underhållning var för soldaterna. Vid scenen finns också ett ställ med autentiska uniformer, och besökare kan prova dessa för att få en känsla av tiden som var. I förrummet finns dessutom ett uppställt sjukhustält, vilket ger en inblick i hur fältsjukvården fungerade under beredskapstiden och senare kalla kriget (Kalixlinjens museum, u.å).
2.2 Fordonsparken
På museiområdet finns ett imponerande utbud av runt 60 olika militära fordon, där besökare uppmuntras att inte bara beundra fordonen utan även provsitta och undersöka dem på nära håll. Museet arbetar kontinuerligt med att komplettering av informationen om varje fordon för att skapa en både lärorik och engagerande upplevelse. Målet är att detaljerad information kommer att finnas tillgänglig både för besökare på plats och på deras hemsida. Utöver teknisk data och fotografier om fordonen vill museet förmedla historien bakom varje maskin – deras syfte, användningsområden och erfarenheter från dem som körde och arbetade med fordonen. Dessutom strävar museet också efter att inkludera instruktionsböcker och teknisk dokumentation för alla som är särskilt intresserade, eller som kanske själva har ett militärfordon i eget garage. Därför uppmanar de allmänheten att dela med sig av erfarenheter eller personlig kunskap av något av deras fordon. Syftet är att informationen kan användas för att berika just det fordonets profil på hemsidan (Kalixlinjens museum, u.å).
3. Kalixlinjen
Kalixlinjen var en strategisk försvarslinje belägen mellan älvarna i Norrbotten och konstruerad för att genomföra omfattande fördröjningsstrid mot ett potentiellt östligt anfall. Bygget av Kalixlinjen inleddes vintern 1939 och fortsatte att utvecklas och moderniseras fram till 1990-talet. Området omfattade närmare tre tusen militära anläggningar, inklusive skyddsrum och bunkrar, där över 18 000 soldater skulle ha möjligheten att fördröja en framryckande fiende. Installationerna i Kalixlinjen bestod av en rad olika installationer som värn, vägspärrar och pansarhinder, men även större artillerianläggningar. Linjens geografiska utbredning sträckte sig från kusten och längs Kalixälven mot norr, där älven utgjorde en försvarszon. Försvarsstrategin gick ut på att initialt möta fienden vid Torneälven, sedan hejda framryckningen vid Kalixälven, för att slutligen slå fienden vid Luleälven. Dessaa tre försvarslinjer var kritisk för att ge tillräcklig tid till förstärkningar från de södra delarna av Sverige att nå fram (Ekman, 2016).
“Hemvärnet kunde själva ta beslut om att spränga broar och färjor över Torne älv. De fåtaliga vägarna från gränsen och vidare västerut var på 200 ställen förberedda för förstöring” (Ekman, 2016).
Vid området för Kalixälven skulle lokalförsvarsförbanden i stort genomföra fördröjningsstriden, vilket troligtvis hade underlättats enormt av de redan genomförda fältarbeten. Hemvärnet hade en stor roll i försvaret av området, där de själva ansvarade för när olika typer av infrastruktur skulle förstöras. Vid dessa strategiskt viktiga vägar och broar fanns förberedda brunnar och rör där sprängmedel från närbelagda kassuner skulle placeras (Ekman, 2016). Det ska inom försvarsområdet funnits över en halv miljon minor redo att placeras ut vid strategiskt utvalda platser (Ekman, 2017). Efter fördröjningsstriden skulle avvärjningsstriden genomföras av fem norrlandsbrigader och fyra infanteribrigader (Ekman, 2016). Denna typ av strid innebär en hög ambitionsnivå och genomförs genom sammansättning av fördröjningsstrid, försvar och anfall.
Försvarsområdets stab var ursprungligen belägen i Morjärv, där en före detta byggnad som tidigare fungerat som ålderdomshem användes för ändamålet när andra världskriget inleddes (Kalixbilder, u.å.). Under beredskap och i händelse av krig hade varje försvarsområde en särskild plats för sin krigsledning, dit staben skulle förflyttas. För Kalix försvarsområde (fo 67) låg denna ledningsplats troligen i ett av de närliggande bergen runt Morjärv. Dessutom fanns det fem alternativa ledningsplatser inom området som kunde användas för att säkerställa fortsatt stabskommunikation och ledning om den primära platsen inte var tillgänglig.
4. Kontaktinformation Kalixlinjens museum
Öppettider: Utsidan öppet dygnet runt, alla dagar. Insidan på byggnaderna efter kontakt.
Marieberg 22, 95292 Kalix, 070-6227066, Marie@riversideinn.se
5. Referenslista
Ekman, S (2016). Siknäsfortet – en stor befästning i kalixlinjen. FHT. https://www.fht.nu/bilder/Flygvapnet/tiff_artiklar/tiff_2016_1_smha_siknasfortet.pdf
Ekman, S. (2017). Kalixlinjen – den svenska fronten mot Sovjet. Populär Historia. https://popularhistoria.se/krig/kalla-kriget/kalixlinjen-den-svenska-fronten-mot-sovjet
Kalixbilder. (u.å). Stabsbyggnad Fo 67. https://www.kalixbilder.se/pic_show.php?no=4843
Kalixlinjens museum. (u.å). https://kalixlinjen.se/
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.