Scroll to Content

 

Area 66

Ingångstunneln till nuvarande anläggning 66. Ett bergrum byggt under kalla Kriget under hot från Sovjet för att att stå emot kärnvapenattacker. Denna bergrum ligger placerade tillsammans med två andra anläggningar i samma berg.

Just den här anläggningen är en f.d Civilförsvarscentral som idag har en annan funktion. En häftig stötvågstunnel med belysning som ger en bra känsla i det råa berget.

Idag används detta rum till Lasergame av ett civilt företag som har fixat  i ordning den understa av våningarna till spelhall. Effekterna i lokalerna är riktigt häftiga då man använt färger som lyser när UV ljus träffar färgen. Bilderna nedanför visar hur jag menar. Det finns även rum för konferenser och möten.

Civilförsvaret

Fullträffsäker Ledningscentral

Det finns givetvis olika storlekar på dessa typer av anläggningar och skyddsklassen som anläggningarna hade kunde också variera kraftigt. Dem ligger/låg ofta nära till staden eller till och med inne i staden då personalen var tvungen att ta sig dit snabbt. Men platsen där dessa byggdes är nästan alltid skymd från vägen för att vara maskerad ,men undantag finns alltid.

Men majoriteten av berganläggningarna har gemensamma nämnare som bland annat egenborrad brunn med vatten samt reservkraftverk. Detta skulle då driva anläggningen om övriga elnätet slogs ut. Skydd mot EMP förekommer i vissa modernare anläggningar då man klädde in hela anläggningen i stål för att motverka att elektroniken skulle slås ut. Ett annat alternativ var att klä in vissa apparatrum med plåt och koppar.

Många av landets ledningscentraler låg skyddade djupt ner i Sveriges urberg och skulle tåla en kärnvapenladdning med direktträff ,men naturligtvis finns undantag. Ofta hade man en lång stötvågstunnel där tryckvågen skulle slå ut sig själv, medan anläggningen byggdes i tvär vinkel åt antingen vänster eller höger. Anläggningen och stötvågstunneln separerades med en stötvågsgräns samt gasgräns där man var tvungen att passera innan man kunde kliva in i den gjutna byggnaden av betong. Vissa berganläggningar byggdes ståendes på synliga fjädrar för att motverka rörelser från berget vid detonation, men dessa är inte vanligt förekommande.

“Som utgångspunkt för sina petitaframställningar för budgetåren 1952/53 och 1953/54 har Civilförsvarsstyrelsen framlagt en utbyggnadsplan för avseende bl.a ett 100-tal fullträffsäkra Ledningscentraler.”

Fanns inte berg i närheten grävde man helt enkelt en stor grop i marken och bjöt en betonganläggning (s.k bunker) med samma likvärdiga skydd mot bomber och stridsgaser som en berganläggning hade.

Nuförtiden har majoriteten av ledningscentralerna tagits ur bruk då hotbilden sett annorlunda ut och även för att kostnaden att driva dessa anläggningar är väldigt dyra. Många centraler har sålts på auktion till privatpersoner eller företag som vill driva sin egen verksamhet därinne. Det finns dock fortfarande ett par som fortfarande är aktiva och som skall fungera som sin ursprungliga funktion.

 
Bergets master kan avslöja rätt mycket om vad som döljer sig på insidan. Fyra ingångar till tre olika funktioner i berget finns det.
 
På bottenvåningen hittar man en Alien som sitter fastkedjad.
 
I det EMP säkra rummet finns nu rummet med all utrustning till laserspelet. Häftig grafik och ljus gör att det ser ut som man sitter i ett rymdskepp som färdas i rymden.
 
Ordersalen har råkat ut för en olika och massa gift har orsakat skador ,tillochmed hål i väggen.
 

En titt ut genom väggen mot ordersalen. Det orangea ljus man ser är från inredningen som är radioaktiv.
 
Konferensrummet med plats för en stor mängt folk. Här var förut logement och toaletter för herrarna.
 
Ett logement som fortfarande har inredningen kvar hos damernas del av anläggningen.
 
Olika färger på rummen visar dom olika skadliga ämnena som rummen bär på. Här är ett rum med radioaktivitet.
 
Toaletter hos damerna ,fortfarande fullt användbara.
 
Stötvågstunneln som tar en långt in i urberget och tillslut till stötvågsdörrarna som ska skydda mot kärnvapen.

Leave a Comment