Area 66

Ingångstunneln till nuvarande anläggning 66. Ett bergrum byggt under kalla Kriget under hot från Sovjet för att att stå emot kärnvapenattacker. Denna bergrum ligger placerade tillsammans med två andra anläggningar i samma berg.

Just den här anläggningen är en f.d Civilförsvarscentral som idag har en annan funktion. En häftig stötvågstunnel med belysning som ger en bra känsla i det råa berget.

Idag används detta rum till Lasergame av ett civilt företag som har fixat  i ordning den understa av våningarna till spelhall. Effekterna i lokalerna är riktigt häftiga då man använt färger som lyser när UV ljus träffar färgen. Bilderna nedanför visar hur jag menar. Det finns även rum för konferenser och möten.

Civilförsvaret

Civilförsvarsstyrelsen behövde precis som militären ett skyddat ställe att kunna spendera tid i utom fara för bomber och gaser. Just därför byggde man skyddade anläggningar runt om i hela landet där man skulle i krig kunna styra samhällets viktigaste funktioner.

Det finns givetvis olika storlekar på sådana anläggningar och skyddsklassen som anläggningarna har kan också variera kraftigt. Dom ligger/låg också nära till staden eller tillochmed inne i staden då dom arbetande måste kunna ta sig dit snabbt. Men platsen där dom byggdes på är nästan alltid skymd från vägen för att vara osynlig ,men undantag finns alltid.

Men det dom flesta anläggningarna har gemensamt är egenborrad brunn med vatten samt reservkraftverk som ska driva anläggningen med el om övriga elnätet slås ut. Skydd mot EMP finns också i vissa modernare anläggningar då man klädde in hela anläggningen i stål för att motverka att elektroniken skulle slås ut.

Många modernare LC ligger skyddade djupt ner i Sveriges urberg och ska tåla en kärnvapenladdning med direktträff ,men naturligtvis finns undantag. Ofta hade man en lång tunnel som tryckvågen skulle slå ut sig själv i ,medans anläggningen byggdes i tvär vinkel åt antingen vänster eller höger. Väl därinne fanns en gassluss man var tvungen att passera innan man kunde kliva in i den gjutna byggnaden ståendes på fjädrar för att motverka skakningar från berget vid detonation.

Finns inte berg i närheten så grävde man helt enkelt en stor grop i marken och byggde en bunker med samma likvärdiga skydd mot bomber och gaser som ett bergrum kunde erbjuda.

Nuförtiden så har dom flesta ledningscentraler tagits ur bruk p.g.a att hotbilder ser annorlunda ut idag ,och även för att kostnaderna för att driva dessa anläggningar är ganska dyrt. Många centraler säljs på auktion till privatpersoner eller företag som vill driva sin egen verksamhet därinne ,men det finns fortfarande ett par som fortfarande är aktiva.

Entrance tunnel to the existing facility 66. A shelter built during the Cold War due to the threats from Soviet to withstand nuclear attacks.
More text will come.
 
Вход тоннеля с существующим объектом 66. рок жилья построено во времена холодной войны, угроза со стороны советских выдерживать ядерные удары.
Более текст будет.
Bergets master kan avslöja rätt mycket om vad som döljer sig på insidan. Fyra ingångar till tre olika funktioner i berget finns det.
 
På bottenvåningen hittar man en Alien som sitter fastkedjad.
 
I det EMP säkra rummet finns nu rummet med all utrustning till laserspelet. Häftig grafik och ljus gör att det ser ut som man sitter i ett rymdskepp som färdas i rymden.
 
Ordersalen har råkat ut för en olika och massa gift har orsakat skador ,tillochmed hål i väggen.
 

En titt ut genom väggen mot ordersalen. Det orangea ljus man ser är från inredningen som är radioaktiv.
 
Konferensrummet med plats för en stor mängt folk. Här var förut logement och toaletter för herrarna.
 
Ett logement som fortfarande har inredningen kvar hos damernas del av anläggningen.
 
Olika färger på rummen visar dom olika skadliga ämnena som rummen bär på. Här är ett rum med radioaktivitet.
 
Toaletter hos damerna ,fortfarande fullt användbara.
 
Stötvågstunneln som tar en långt in i urberget och tillslut till stötvågsdörrarna som ska skydda mot kärnvapen.

Leave a Comment